In Romania, legislatia prevede ca procesul de fiscalizare casa de marcat sa fie conceput de catre ANAF. Astfel, pentru fiscalizare trebuie sa urmezi cativa pasi prestabiliti si sa te astepti la completarea unui numar destul de mare de hartii.
Pe scurt, procesul de fiscalizare are urmatoarele etape:
- Intocmirea dosarului de fiscalizare;
- Depunerea dosarului la D.G.F.P. de pe raza teritoriala a punctului de lucru. In urma acesti depuneri va fi eliberata si seria fiscala;
- Abia acum casa de marcat este fiscalizata;
- Ultimul pas presupune declararea fiscalizarii.
Daca lista documentelor este dispinibila oriunde pe internet, in continuarea articolului voi vorbi de cateva situatii care pot aparea ca sa iti faci o idee despre rezolvarea lor.
De exemplu, pentru casa de marcat care functioneaza in regim volant ai nevoie de o copie dupa certificatul constatator pentru activitati desfasurate la terti, iar documentele din partea companiei care solicita fiscalizarea casei de marcat trebuiesc stampilate cu stampila societatii si sa fie mentionat conform cu originalul.
Seria casei de marcat despre care vorbeam la punctul doi se obtine in 4 zile lucratoare de la data depunerii dosarului, dar D.G.F.P. poate cere documente suplimentare, fapt ce va reseta acel termen de 4 zile.
Daca sediul social al firmei tale este diferit de sediul unde va functiona respectiva casa demarcat, dosarul trebuie depus la sediul D.G.F.P. din orasul in care aceasta functioneaza, nu cel din orasul sediului social.
Dupa ce ai casa de marcat 100% legala, inca exista neplaceri care pot aparea din partea ANAF daca bonul fiscal nu este setat asa cum trebuie. Sanctiunile pot fi de la simple avertisemente la amenzi care vor da afacerea mult inapoi. De aceea este important sa apelezi la un serviciu profesional pentru a beneficia de know how-ul lor si sa nu iti faci griji pentru probleme de genul.
Declararea fiscalizrii casei de marcat trebuie facuta in maximul 24 de ore dupa ce totul a fost setat si aceasta trebuie facuta la Administratia Financiara de care apartine punctul de lucru unde este functionala casa. Pentru a face acest lucru sa ai in vedere ca, alaturi de dosarul cu documentele necesare trebuie sa ai si bonul fiscal cu numarul 1 in valoare de 1 leu.
Dupa cum vedeti, fiscalizarea unei case de marcat fiscale nu este chiar asa de usoara si presupune multa bataie de cap si poate pierdere de timp pentru unii antreprenori. Motiv pentru care recomandarea mea este sa apelezi la servicii specializare in acest sens care te pot scapa de aceste probleme si la final vei stii ca aveti o casa de marcat fiscalizata conform normelor in vigoare.